
Shining Bronze Cuckoo
Able to eat grubs that other birds avoid. Its gizzard's lining catches caterpillar spines, which are later spat out.

Silvereye
Lifespan: 10 years. Migrates to Queensland in winter from Tasmania.

Scaly-breasted Lorikeets
Lays eggs in hollows of decayed tree limbs. Modifies by chewing off pieces.

Rainbow Lorikeet
Wide range of habitats, rainforest, woodlands,& treed urban areas.

Great Egret
Usually hunts in water, also takes prey while in flight.

Mon ami le Kookaburra

Little Pied Cormorant
Can dive underwater for fish, yabbies. Also eats insects.

Eastern Koel Male
Also known as the Pacific Koel.

Black House Spider
Habitat: logs, rocks, building's window frames, wall crevices.

Red-neck Wallaby Pinky
A 'Pinky' usually remains in mother's pouch until it grows fur.

Noisy Miner Albino Chick
This albino chick is the only one seen here in 30 years

Koala
Vision is poor. The only mammal with vertical slit pupils.

Masked Lapwing and Chick
Nests can be made in unlikely exposed areas.

Kookaburra
Kookaburras are carnivorous.

Tawny Frogmouth with Chicks
Diet: wide variety invertebrates, reptiles, small mammals.

Bush Stone-Curlew Nest
Birds freeze to avoid detection.

Noisy Miner
Diet: nectar, fruits, invertebrates, grubs, small reptiles, frogs.

Tawny Frogmouths
Nocturnal

Koala
In 2022 listed as Endangered in Queensland.

Square tailed Kite
Diet: birds, eggs, chicks, mice, insects, snails, reptiles.

Eastern Yellow Robin
A perch & pounce hunter. Diet is mostly invertebrates.

Blue faced Honeyeater
Also known as Banana Bird - enjoys banana flower nectar.

Strawnecked Ibis
Diet: invertebrates, frogs, lizards & small rodents.

Fan-tailed Cuckoo
Diet: insects, fruit, reptiles, mammals & other bird's chicks.

Wedge-tailed Eagle Fledgling
Diet: Mostly carrion. Also live rabbits & small animals.

Rainbow Lorrikeet
Diet: Pollen, nectar of grevilleas, banksias, melaleucas, eucalyptus flowers. Also insects & fruits.

Restless Flycatcher
Hovers & catches insects. Makes whirring, rasping noises.

Magpie feeding Channel billed Cuckoo
Magpie is fooled into raising the chick as its own.

Figbird Male
Also known as Green Figbird. Mimics other birds.

Lemon-migrant Butterflies
Butterflies migrate to lay eggs on Cassia plants.

Pardalote

Bush Stone-Curlew Eggs
Nests on ground, amongst leaf litter

Brush-tail Rock Wallaby
Diet: grasses, shrubs, trees, roots, bark.

Pale-headed Rosella
Nests in deep hollows of large trees in open woodland.

Wolf Spider
Habitat: leaf litter, burrows. Diet: small invertebrates, frogs.

Grey Butcherbird
Diet: Invertebrates, small birds, chicks, lizards. Occasionally fruit & small seeds

Willie Wagtail
Is a pursuit predator that chases insects on the wing.

Wood Duck Mother with Fledgings
Also known as the Maned Duck.

Grey-crowned Babbler Nest
Large dome nests built in tree forks 4-7 metre above ground.

Masked Lapwing protecting Chick
Chicks reach full growth at 4 months.

Brush-tail Rock Wallabies
Listed as Vulnerable, due to habitat loss.

Dingo
Native. Hunts large prey - Wallabies & Kangaroos.

Eastern Long necked Turtle
Diet: insects, worms, fish, frogs.

Koala
Lantana is cleared at Ivory's Rock so Koalas can climb their trees.

Royal Spoonbill
Diet: fish & invertebrates.

Eastern Koel Male
Diet: figs, fruits, insects. Loud repetitive call

Scaly-breasted Lorikeet in Callistemon flowers
Diet: Nectar & pollen harvested with their brush-tongues.

Welcome Swallow Chicks
'Welcome’ Swallow was named by sailors. Sightings meant land was not far away.

Pelican and Ducks
Wingspan: up to 2.5 metres

Moth

Eastern Long necked Turtle

Grannys Cloak Moth

Eastern Great Egret
Beak colour darkens during breeding season.

Royal Spoonbill
Fishes by sweeping bill slowly from side to side. Also rapid motions while running.

Common Green Tree Frog
Males grow up to 9cm. Females up to 12cm.

Brown Cuckoo Dove
Diet: fruits & seeds in forest trees. Not often seen on the ground.

Red-neck Wallaby
Small in stature reaching 1 metre

Silvereye
Diet: Insects, fruit & nectar.

Blue faced Honeyeaters
Territorial, feeding in flocks. Aggressive to other birds.

Pale headed Rosella

Brush-turkey
Male builds mound for several females to lay eggs in.

Peregrine Falcon
Swooping at speeds of up to 300 km/h. Pairs hunt co-operatively.

Australian Grebe
Dives deeply to catch fish

Brush-tailed Phascogale
Wildlife Qld images at Ivory's Rock. Listed as Vulnerable.

Willie Wagtail Nest
Nests are reused, or rebuilt by recycling materials. Lined with feathers, fur, or hair plucked from livestock. Spiderweb on exterior.

Goanna
'Lace Monitor' also known as 'Tree Monitor' is prevalent at Ivory's Rock.

Masked Lapwing and Chick

Red Belly Black Snake
Venomous. Will flee when threatened. Diet: fish, tadpoles, frogs, lizards, snakes & mammals.

Noisy Friarbird
Diet: nectar, fruit, invertebrates & other bird's eggs & chicks

Plumed Whistling Ducks with Chicks
Lifespan: 8-10 years. Pairs for life, raising chicks together.

Little Corellas
Diet: grains, grass seeds, bulbs & fruits.

White throated Honeyeater
Live in pairs or small groups.

Figbird Female
Nests in small groups, quite close together.

Eastern Spinebill
Nests: twigs, grass, bark, & spider's web

Swamp Wallaby
Diet: shrubs, bushes, bark and fungi.

Pale-vented Bush Hen
Also known as Moorhen. Shy. Lives near water.

Pardalote
Also known as Peep-wrens. Length 8–12 cm

Goanna upright
Stands upright to assess surrounds.

Forest Kingfisher
Nests in termite nests in trees & in tree hollows

Brown Quail
Also known as Swamp Quail.

Magpie Worm
Comfortable walking along the ground. Diet: invertebrates, grubs, lizards.

Australian Grebe Nest Chicks
Eats feathers to regurgitate & prevent injury to chicks (fish bones)

Southern Boobook Owl
Smallest, most common owl in Australia

Eastern Grey Kangaroo
Can cover 7metres in one jump

Brush-tail Possum
Diet: mainly eucalyptus leaves, fruits, flowers. Raids gardens.

Red-neck Wallabies
Inhabits eucalypt forests.

Pelican
Pelicans are recent arrivals at Ivory's Rock.

Common Green Tree Frog
Eats almost anything, invertebrates, bats & small snakes.

Bar-shouldered Dove
Diet: seeds of grasses, sedges, herbs. Also rhizomes.

Southern Boobook Owl
Nests in tree hollows. Diet: invertebrates, small mammals.

Wood Ducks in Pond
Both parents care for young. Nests are a pile of down inside tree hollows.

Fiery Skimmer Dragonfly
Habitat: wetlands, creeks, forests. Female.

Rainbow Bee eater
Very social birds. Roost together in large groups.

King Parrot Female
Lay eggs in deep tree hollows.

Eastern Golden Orb Weaving Spider
Sticky, wheel-shaped orb golden webs.

Pheasant Coucal
When disturbed, runs rather than fly, or flies clumsily. Ground dwelling in dense undercover.

Pelican
Their 'bill pouch' can hold 13 litres of water.

Bandicoot
Territorial. Solitary except in breeding season.

Goanna
Adults: 2 metres long, 14 kilos weight

Australasian Darter
Often seen drying its outstretched wings.

White-necked Heron
Also known as the Pacific Heron

Huntsman Spider
Young Huntsman spiders are a paler colour.

Koala
Tends to sleep and rest for 20 hours a day

Channel-billed Cuckoo
Migrates from New Guinea to breed here.

Ibis Flock

Whiptail Wallaby
Wallabies are Macropods which means 'big foot'

Swamp Wallaby
Solitary animal. Habitat: thick forest undergrowth.

Scarlet Honeyeater
Diet: beetles, flies, moths & caterpillars.

Red-neck Wallaby

Jewel Spider
Also known as Christmas spider. Length 10mm. Orb-webs.

Azure Kingfisher
Nests in burrows dug into banks.

Huntsman Spider
Poor eyesight. Senses insects through hairs on its body. Lifespan: 2 years.

Australian Grebe Nest Chick
Floating Nest made from vegetation

Noisy Miner Albino Chick

Fiery Skimmer Dragonfly
Female. Males have a bright red body.

Masked Lapwing
Also known as a Plover

King Parrot Female
Diet: Seeds, fruits & flowers in the forest canopy.

Eastern Spinebill
Advantageous long beak, extracting nectar where others can't.

Eastern Grey Kangaroo
Highest speed recorded is 64km

Australian Grebes Nest
Both parents care for young.

Sacred Ibis
Also known as Australian White Ibis

Red-browed Firetail Finch
Found in dense vegetation & grassy areas.

Bush Stone-Curlew Hatching
Exposed nests make chicks vulnerable

Brush-tail Possum
Nocturnal. Nest in tree hollows. Solitary.

King Parrot Male
Known for its loud & musical call

Fiery Skimmer Dragonfly
Female. Length is approx 7cm

Red-neck Wallaby with Wallaby
Marsupials carry their young in their pouch.

Magpie
Highly regarded songbirds. Their pitch can vary over up to four octaves.

Red-neck Wallabies
Grooming each other.

Brush-tail Rock Wallaby Joey
Vulnerable - foxes, wild dogs & competition from feral goats.

Whiptail Wallabies
Home range: Up to 110 hectares.

Eastern Grey Kangaroo
Pair grooming each other.

Silvereye
A small finch. Length: 11 - 13 cm Weighs approx 10 gms

Tawny Frogmouths
Experts in camouflage, amongst the tree branches.

Eastern Grey Kangaroos
Rest in shade during the day. Graze at night.

Tawny Frogmouth
More closely related to Owlet-nightjars than to Owls.

Eastern Bearded Dragon
Average length 25 cm

Royal Spoonbill
Nests in colonies alongside ibises, herons & cormorants.

Brown Honeyeater
Nest made from bark, grass, & down.

Pied Currawong
Beautiful song. Diet: Invertebrates, berries, eggs & chicks, reptiles.

Brown Honeyeater Nest
Female incubates eggs. Both parents feed young.

Willie Wagtail
The largest & most well-known of Australian Fantails.

Perons Tree Frog

Brush-tailed Rock Wallabies
Vulnerable in Queensland. Endangered in NSW (2019 fires)

Red-browed Firetail Finches
Large dome nests built in undergrowth. Side tunnel entrance.

Australian Owlet-nightjar
Roosts in tree hollows. Can be mobbed by birds that mistake them for owls.

Crested Pigeons
Both parents incubate eggs & care for young.

Koala

Brush-turkey
Strong feet to rake leaf litter for food.

Red-neck Wallaby with Wallaby
Feeds primarily on grasses & roots.

Rainbow Lorikeet

Koala
Affected by habitat loss, cars, dogs.

Red-necked Wallaby with Pouch Pinky
A 'Pinky' has no fur. Once it grows fur it is called a 'Joey'.

Koala
Ivory's Rock is part of the largest continuous stretch of eucalypt forest in the region.

Whiptail Wallaby
Joeys stay in pouches for 9 months, then close to mother for 18 months.

Double-barred Finches
Builds nests in grasses & low shrubs.

King Parrot Male
Widespread across east coast, including suburbs.

Green Tree Frog
Nocturnal.

Eastern Grey Kangaroos
Groups of 10 or so individuals live within larger 'Mobs'

Brush-turkey
Diet: Insects, seeds, fruits. Garden raiders.

Scaly breasted Lorikeet
The only lorikeet with an all-green head & red beak.

Echindna
Egg laying Mammal. Deposits egg into pouch to hatch. The young is called a 'Puggle'.

White-faced Heron
Diet: variety of prey - fish, insects & amphibians.

Fan-tailed Cuckoo

Scarlet Honeyeater
Bark is torn from trees & bound with spiderweb to make nests.

Pacific Bazza
Both parents care for the young.

Common Green Tree Frog
Shelters under bark, in tree hollows during the dry season.

Noisy Friarbird
Fledgling

Wheelweaving Spider
Builds a small web which it destroys at dawn. Female 6mm, Male 3.5mm

Ground Cuckooshrike
Long legs, runs quickly. Forages for invertebrates.

Brush-tail Rock Wallaby
Photographed approx 20 years ago.

Koala
Koalas rest 20 hours a day. Little energy is obtained from diet.

Channel-billed Cuckoo
World's largest Cuckoo. Length 70cm, Wingspan 107cm

Short-beaked Echidna
Solitary. Lifespan:16 years. Length: 35 cm. Diet: Ants & termites.

Whiptail Wallaby
Lives in groups of 10, moving within large mobs of 50- 100

Great Egret

Australian Water Dragon
Diet: Invertebrates, fruit, flowers, rodents.

Bush Stone-Curlew Parents
Diet: insects, small reptiles & rodents.

Grey Fantail
Builds several nests in breeding season. Lays eggs in only one.

Eastern Spinebill
Very energetic. Low whirring sound when hovering.

Red-neck Wallaby
Lifespan: Up to 9 years

Peregrine Falcon Fledglings
Fledglings nesting on Ivory's Rock, ready to fly.

Grey Butcherbird
Beautiful songbird. Closely related to the more ground dwelling Magpie.

Noisy Friarbird in Callistemon flowers
Honeyeater family. Form long-term pairs. Parents aggressively defend nest & surrounds.

Redback Spider
Diet: Insects. Also juvenile mice, snakes, frogs snagged in web. Venomous. Length: Females 10mm Males 4mm.

Magpie feeding Channel billed Cuckoo
The Channell-billed Cuckoo lays her eggs in the Magpie's nest to raise.

Galahs
Diet: Seeds, grubs, roots, nuts, berries. Grain Crops.

Little Black Cormorants
Breeding plumage appears more bronzed than black.

Common Ringtail Possum
Creates a ball nest of woven twigs in tree canopy.

Square tailed Kite
Listed Vulnerable in NSW, Threatened in Victoria, Endangered in Sth Australia, & Rare in Queensland.

Masked Lapwing Chick

Masked Lapwing Nest Eggs
Both parents take care of young and defend nest

Green Tree Snake
Rises up, inflating throat & body if threatened. Makes a stink from glands. Not venomous.

Dingo
Good for environment. Feral cats & foxes avoid them.

Masked Lapwing
Bold. Aggressive when protecting nests.

Golden Orb Spider
Builds large, semi-permanent orb webs, which have a golden sheen.

Kookaburra

Red-neck Wallabies Fghting
Males will fight during breeding season.

Eastern Grey Kangaroo Mob
'Mobs' is the term for groups of Kangaroos or Wallabies.

Little Corellas Flock
Large flocks live along watercourses.

Scarlet Honeyeater
Diet: Insects & nectar, taking flying insects on the wing.

White-faced Heron
Diet: small creatures they disturb when wading, or stalk by standing quietly & waiting.

Brown Quails
Prefers to run and hide than fly

Carpet Python
Non-venomous. Constricts & suffocates prey.

Noisy Miner Nest
Part of the Honeyeater family.

Whiptail Wallaby
Lifespan: 10 years

St Andrews Cross spider

Brown Honeyeater
Diet: Nectar, also spiders & insects.

Goanna
Avoids people. Shy unless threatened.

Willie Wagtail feeding Chick
Diet: Mostly insects, also small lizards

Koala
Koalas are not bears. Closest relative is the Wombat.

Brown Honeyeater
Loud strident call.

Cicada
The song of many Cicadas can be deafening loud!

Common Bronzewing
Adapted to urban areas.

Eastern Long necked Turtle
Solitary animals. Can move long distances.

Plumed Whistling Ducks family
Plucks grass on land. Also takes food from water's surface.

Eastern Sedge Frog
Environment affects frog's colour - fawn to light green

Little Corella
Considered pests by Grain farmers.

Sulphur crested Cockatoo
Lifespan: 50-60 years. Chicks remain with parents. Family groups stay together indefinitely.

Scaly-breasted Lorikeets
Feed in flocks often with Rainbow Lorikeets. Very social. Loud squarks.

Whiptail Wallaby
Also know as the Pretty-faced Wallaby

Plumed Whistling Duck
Also known as Grass Whistling Duck

Masked Lapwing Hatchling
Nests are often in exposed vulnerable sites.

Galahs
Lifespan: 40 years. Mate for life.

Australasian Darter
Swims submerged with just its neck protruding.

Black Winged Stilt
Wading bird, feeding on insects & small fish.

Pardalote
Nests can be 1 metre deep in banks of earth.

Azure Kingfisher
Plunges into water to catch fish, aquatic insects, frogs.

Kookaburra
Largest member of the Kingfisher family.

White-faced Heron
Nests have a haphazard appearance, made of sticks in a tree.

Welcome Swallows
Short bristles at sides of mouth help guide insects into their gullet as they fly.

Wood Ducks
Spend more time foraging on land than in water.

Bush Stone-Curlew Protecting Eggs
Nocturnal

Goanna
Diet: carrion, eggs, chicks, small mammals, snakes.

Galahs
Part of the Cockatoo family. Friendly, playful & great mimics

Wedge-tailed Eagle with Prey
Largest bird of Prey in Australia

Eastern Bearded Dragons
Diet: leaves, fruits, insects, small mammals & reptiles

Eastern Koel Female
Cuckoo family. Lays eggs in other bird's nests.

Swamp Wallaby
Swamp Wallabies can suckle two joeys of different ages.

Cicada
Cicada nymphs spend years underground. They climb trees to emerge as adults.

Eastern Spinebill
Honeyeater. Length: 15 cm long.

Eastern Koel Female
Migrates from Sth East Asia to breed here.

Little Corella
Pair for life. Nest in tree hollows. Both parents care for young.

Nankeen Night Heron
Nocturnal

Red-neck Wallaby Pouch Joey

Eastern Grey Kangaroo
Males can be 2 metres tall

Brush-tail Rock Wallaby Joey
Specially modified feet to grip to terrain.

Blue faced Honeyeater
Diet: mostly invertebrates, also nectar & fruit.

Magpie
Lifespan: 25-30 years. Wingspan 65-85cm. Highly intelligent birds

Goanna
Goannas are Monitor Lizards. 42 varieties in Australia

Pied Butcherbird
Beautiful warbling song. Diet: reptiles, mammals, frogs, birds, inverebrates.

Koala
Descends to coolest part of a tree during hot weather.

White-necked Heron
Shy and very wary. Diet: fish, dragonfly nymphs, insects.

Crested Pigeon Chick
Found in wooded grasslands near water.

White Throated Honeyeater
Builds cup-shaped nest of bark & grasses in tree forks.

Willie Wagtail with Chick
Very bold. Will protect their territory from kookaburras & eagles.

Rainbow Lorikeet
Enjoying the blossoms of the Paperbark tree

Yellow Faced Honeyeater
Short-billed honeyeater. Diet: invertebrates also nectar, pollen from Banksia & Grevillea flowers.

Carpet Python
Diet: mammals, birds, reptiles.

Noisy Friarbird
Enjoying Grevillea flower nectar

Fan-tailed Cuckoo
Lays one egg other bird's nests to raise.

Welcome Swallow feeding Chicks
Takes insects on the wing. Builds mud nests.

Red-neck Wallabies
Macropod marsupial common across Australia.

Pale headed Rosellas
Often seen in pairs.

Straw necked Ibis

Brush-tail Rock Wallabies
Wildlife Queensland photo. Confirms presence at Ivory's Rock in 2022!

Red-neck Wallaby

Tawny Frogmouth Chicks Nest
Nests are built in tree forks.

Crested Pigeons

Jabiru
Australia’s only stork. Also known as the Black-necked Stork.

Golden Orb Spider
Webs sometimes trap small birds & bats, which it wraps & feeds upon.

Little Black Cormorant
Excellent divers & swimmers Webbed feet.

Pacific Bazza
Also known as the Crested Hawk.

Double-barred Finches
Flocks can be up to 40 birds.

Kookaburra

Common Bronzewing
Diet: Seeds, vegetable matter.

Noisy Miner
Highly social & territorial birds.

White throated Honeyeater
Length of adult 11.5 to 14.5 cm

Scaly breasted Lorikeet
Also eat insects & insect larvae found in foliage.

Galahs
Very social & affectionate birds.

Bandicoot
Nocturnal, hunting beetles & grubs.

Koala
Eucalypt leaves are high in water. Koalas do not need to drink.

Wood Duck family
Able to walk easily on land. Forages in grasses, clover, eats insects.

Pacific Bazza
Diet: fruits, insects, frogs, birds, snakes, lizards.

Satin Flycatcher
Found in tall trees in gullies.

Eastern Bearded Dragon
Opens beard & mouth when threatened

Noisy Miner Nest Chick

Brown Cuckoo Dove
Very loud "whoop-a whoop" call.

Green Jumping Spider
Uses vision to stalk prey. A silk safety line prevents it from falling.

White-necked Heron
Will defend feeding territories against other species aggressively.

Plumed Whistling Duck Family
Pairs for life. Parents raise chicks together.

Crested Pigeon
Distinctive thin black erect crest.

Eastern Yellow Robin Nesting
Nest made of plant material & spider web, disguised with bark & leaves.

Scarlet Honeyeater Female
Female incubates the eggs, but both parents feed the young. Up to 3 broods per season.

Crested Pigeon Nest
Young hatch after 3 weeks.

King Parrot Male
Usually seen in pairs or small family groups

Common Bronzeswing
Visits waterholes frequently. Shy & wary.

Sugar Glider
Glide through the air, using flaps of skin between their legs.

Kookaburra
Also known as the Laughing Kookaburra. Laugh signals its territory to other birds.

Rainbow Lorikeets
Pairs for long periods, if not for life. Only females care for young.

Red-neck Wallaby

Green Tree Snake
No fangs, no venom. Sharp teeth to grasp frogs.

Pheasant Coucal Nest
The only Australian cuckoo that raises its own young. Nests are on the ground.

Cormorants sur le lac
Form large flocks, forages on water.

Eastern Grey Kangaroo
Joeys are independent at 18 months.

King Parrot Male

St Andrews Cross Spider
Named for their bright zig zag web decorations.

Eastern Blue-tongue Lizard
Protrudes large blue tongue to scare predators

Common Bronzewings
Native pigeon

Kookaburra
Kookaburra nesting in an old termite nest.

Nankeen Night Heron
Diet: frogs, yabbies, lizards, mice, invertebrates, caterpillars, & dragonfly larvae.

Koala

Brush-tail Possum
Marsupial. Carries young in pouch

Koala

White Throated Honeyeater
Habitat: forested areas near creeks.

Black-fronted Dotterel
Usually lives alone. Forms large flocks up to 100 in winter.

Pale headed Rosella
Usually seen in pairs. Diet: grass seed, fruit & flowers.

Whiptail Wallaby
Prefers hilly terrain, open eucalypt forest and grassy understory

Straw necked Ibis
Diet: Invertebrates - beetles, crickets, grasshoppers, spiders, freshwater yabbies.

Termites

Tawny Frogmouth with Fledglings
Breeding pair bonds for life & share care for young.